Friday, October 14, 2011

bila roselle dah jadi abu..

assalamualaikum !


dulu ada belajar satu pepatah ni, dia cakap " genggam bara api biar sampai jadi arang " .. tpi dia takde pulak state bara api tu kena buat dari apa kan3? *mengong lah plak rase kalo xtawu bara api buat dri apa kan?*tape, buat2 x tawu * abes, guano pulak dgn cite roselle achu ni? bukan setakat bara api , jauh lagi arang trus jadi abu dah haaa. hahaha. tak sempat nak genggam, baru sentuh da pecah bederai ? eh, kaca ke? tak2, hancur jadi habuk . apa jugak lah bahasa hang ni sara?


*biase lahh hupdate tgah malam, gini laa jadinya.heh


sambung..


paham ke cite roselle jadi abu ni? takde, mcm ni . cite balik dari A. td achu nak panaskan balik air roselle dlm cerek , atau bahasa penang kata perangat ayaq . pehtu, letaklah ats api gas tu , dahtu tertido lahh pulak. lupa. kakak dan ibuku pon lupa skali pasal kisah roselle. kasihan roselle dilupakan suma org . tgok, da bau hangit satu umah haaa. roselle da hangit daa. cerek da kering kontang. siap itam2 dalamnye. ahaha. lawak btol. sebenanya air yg pnaskan tu sikit je. sbb tu la cpt kering. achu tak salah ekkk. sapa suruh cerek tu tak jerit-jerit panggil cakap da masak. haha.


jadi, kesimpulannya tak bole laa minum dah. nak kena petik baru kt pokok then kupas n rebus :)



ni lah rupa kelopak2 roselle yg jadi abu tuu.


ok, kita fokus lebih sikit..



sekian kisah roselle yg malang :) he3


2 comments:

cerita best said...

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman blpg pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow

saRa k3c!k said...

hee..thanks pak joe..insyaAllah.dtg2