asslm teman-teman..sihat lahh kot yee? aminn..
hari ni jom memasak ngan puteri abah nak?
petang ni sebenarnya atehbie yg nak masak ntuk dinner nati..dia suh tlg cari kat uncle goo-gel.
alang - alang aku wat la entry trus resepi ni..nati senang kalo nk tgok balik..ye tak?
okeh adikkkk, kakakk, makcikk (pakcik xyah la, pkcik2 tlg makan jee) ..
aku bagi korang tgok gamba dulu..
~IKAN JAKET SUMBAT CILI~
ini aku copy paste aje dri myresepi.com (tapi aku tambah2..hee)
Bahan-bahan ( 2 orang )
- 2 ekor ikan cencaru - siang, belah dari belakang dan keluarkan isi perutnya, juga insang, cuci bersih, rendam dengan air asam jawa, supaya tidak hanyir... ketepikan (oh ya tak perlu buang bahagian luar ikan yg keras itu)
- 6 biji bawang merah (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 1 senduk cili kering kisar
- garam/gula/pak aji/kunyit (untuk dilumur pada ikan)
- 2 batang serai
- 2 biji limau kasturi
dah ada bahan2 ni kat dapur anda? takdak sila ke kedai segera yee puan - puan..
Cara-cara
- Ikan yg telah direndam, tos dan lumur dengan garam dan kunyit, ketepikan.( letak tepi jgn depan or blakang)
- Untuk sambal - tumis bawang merah, bawang putih sehingga wangi dengan sedikit sahaja minyak
- Masukkan cili kering kisar, masak sampai cili masak, perahkan air limau kasturi, rasakan garam, gula dan pak ajinya (kena selalu dikacau, jika tidak akan mudah hangus) dah ok... angkat keluar.
- Masukkan sebatang serai kedalam perut seekor ikan dan sumbat dengan sambal (jgn terlalu penuh, nanti bila goreng akan hangus. Buat untuk yang seekor lagi..
- Goreng kedua2 ikan hingga masak dan pastikan dalamnya juga masak (sebab ikan nikan pakai jaket, so teballah sikit)
- Dah masak sedia untuk dingap... sedap makan dengan nasi hangat.. (kalo nasi dah sejuk, perangat laa balik..hee)
:
:
:
nak makan lagi?
ce pi kat sini
:
:
selamat mencuba..
daaa..aku nk pi masak..eh, tgok atehbie masak.heh. (^_^)
No comments:
Post a Comment