Tuesday, January 19, 2010

mutiara kata buat renungan..

salam semua..hri ni aku pon x pasti apa mood tpi rasa nk tls sal kata2 yg sedap didengar dan dhayati..yg akn bg kekuatan dan spirit bla aku terasa aku jatoh @ sdih..

yelah kann, hdup kta ni bkan setiap saat dan mnit bahagia memanjang, btol x kwn2? kdg2 stress ngan assgment, gadoh ngan kawan lahhh, sakit lahh, gadoh ngan pakwe makwe lahh (yg ni aku x tegolong ehh) and macam2 lagilah kann.. so, bla time2 mcm ni kdg2 sesetengah org tu xde sape yg dia nk luahkan , xde sape yg nk bg dia smangat, jdi dgn berdoa pada-Nya dan kata2 hikmah sedikit sebanyak dpt menenagkan hati..huhu

aku suka kata2 dri aku punya lec law ni :

"adakalanya kta perlu menangis agar kta tahu hdp ini bkan sekadar ketawa,
dan adakalanya kta perlu ketawa agar kta tahu mahalnya nilai airmata,
bersyukur pada org yg menyakiti kamu kerna dia yg menabahkan kamu,
bersyukur pada org yg x mengendahkan kamu kerna dia yg memupuk kamu berdikari,
bersyukur pada org yg menjatuhkan kamu kerna dia org yg memperhebatkan kemampuan kamu,
bersyukur pada org yg menyiksa kamu kerna dia yg menguji kesabaran & ketabahan kamu,
syukur itu tanda IMAN masih ada..ukhuwah fillah abadan abadaa...:)

p/s : thanks lec sara sbb kasi msj ini.

kadang2 tu bla dtimpa apa2 musibah or ujian dariNya ada yg marah2, mengeluh.. jgn salahkan takdir yg dah dtentukan, jgn sesekali salahkan ketentuan dariNya.kerna ujian itu adalah tarbiah dari-Nya. lagipun, sesungguhnya Allah itu tahu yg manusia ni tidak dapat terima nasihat yg hanya berupa kata2, krana itulah Allah berikan kta pahitnya musibah untuk menginsafkan kta..

kadang2 juga aku sndri penah tefikir bla ada sesuatu yg aku mntak, aku pohon dariNya, tpi x dpt2. Aku rasa maybe ramai yg ada tefikir mcm tu. ada yg marah, kecewa knapa apa yg didoa, dipohon x didengat..Masya Allah.. berdosanya aku berfikir mcm tu kann.. jdi , kalo ada yg mcm ni situasinya, berpeganglah dgn kata2 ni ..

"Bila Allah cepat makbulkan doamu, maka Dia menyayangimu..
Bila Dia lambat makbulkan doamu, maka Dia ingin mengujimu..
tapi bila Dia tidak makbulkan doamu, maka Dia merancang sesuatu yg lebih baik untukmu..:)"

p/s : trima kaseh wahida di ats nasihat ini..

hanya ini entry kali ini..mcm da pnjang spti kain ela nmpknya contenganku kali ini..huhu.
worait dear frens, chiow dulu..sara going to stdy fiqh mirath kerna khms ini ada exam.wish me lux..bubyeee..

~ the end~

3 comments:

teacher bie said...

suke!!!ateh dulu pon ada org bg kata2 ni..cewah!tp bila dah kawen trus lupa..hehe

noor atilia said...

sape lec law ko wehh??
hahaha

se k3c!k said...

alahai kak atilia ooii...
ayat feberet ko kan abdan abadaa tuuu...
wat2 tanye lakk..