Monday, June 4, 2012

tutorial bunga sabun

assalamualaikum (^_^)


ehem . ehem . kali ni nak share pasal bunga sabun . kenapa bunga sabun ? sebab ini ajelah aktiviti aku cuti 2 bulan ni selain jadi cikgu tadika 2 mggu , layan anak-anak buah tiap petang . hehe. so, disebabkan ini adalah pengalaman baru aku , haruslah aku sematkan dan share kan dekat blog kesayangan kan . lagipun ada antara kawan-kawan yang tanya cemana nak buatnya . jadi, aku dgn berbesar hatinya berkongsi dgn kalian :)


apalagi , jomm buat ..

bahan - bahan :




1 ketul sabun lux putih
water colour ( aku guna buncho )
1 cup kecil tepung jagung
3 sudu gam putih
sedikit air panas ( baru mendidih )
tempat sagat (grater)


cara-cara nya :


  1. sagat sabun lux hingga habis .
  2. masukkan 1 cup kecil tepung jagung . saya sukat menggunakan tupperware kecil seperti dlm gambar di bawah . gaulkan sebati . (macam buat kueh raya pulak )
  3. setelah tu , masuk kan pula 3 sudu gam putih . gaulkan jugak .
  4. masukkan sedikit air panas yg betol-betol panas , gaulkan sampai ia jadi sprti doh plastisin . air jangan terlalu banyak sbb kalau doh terlalu lembut susah nak bentukkan bunga dan tak berkilat.
  5. dah selesai campurkan pula dengan water colour , ikot warna kesukaan anda .
dah siap !!!

--> boleh simpan dlm bekas kecil mcm ni . elakkan terdedah pada angin dan udara sbb ia akan menjadi keras . ( ini lah bekas sukatan tepung jagung )


.....................................................

bolehlah cuba yee :) jommm layan hasil kerja ku pulak...dengan bantuan ibunda, kakak2 dan anak buah :) . kalau nak tawu sekarang kat rumah mana-mana sudut ada aje bunga sabun. hehe

--> kat meja telefon . kat meja hujung .


--> dalam almari buku . atas meja solek .


--> atas meja ruang tamu . atas rak .


ini plak taman - taman nak dibawa balik kolej . nak bagi roomate sorang satu :)
taman pertama

taman kedua



taman keempat


antara bunga-bunga ros . macam tak percaya sendiri buat . lembut jugak jari aku gubah bunga ros.wakaka





dah la tu . banyak dah jamu mata . korang buat sendiri pulak ye . boleh tanya Tan Sri Google jugak untuk cari idea nak gubah apa . selamat mencuba :)

all the best !!!!



p/s : pesan aku , jangan guna sabun lux lain taw. tak menjadi . parutannya kasar sikit . ada jugak yg guna sabun GIV. tapi aku xpernah try pun :)

16 comments:

Ika Mrs. Mu'izzuddin ♥ said...

kreatif nya! nk cuba tp tk kreatif :(

saRa k3c!k said...

ika..
boleh jee.pelan2 msti jadi..ce wat bunga mcm kat gamba awk tu..cantek jugak :)

MizJelita said...

weiii..sumpah cantik! aku nak wat...tapi xtau bila..mak aku dok ty ja nii..ni kalu mak aku tgk mst smgt nak wat..mai wat kat umah aku weii..kihkih :P

ⒷⒽⒶⒾ ⒸⓄⓄⓁ said...

Waahhh .. Cantik ..

saRa k3c!k said...

miz jelita...
haha..try la.hg nak wat lagi senang.amek je bahan kat kedai runcit yakin bahagia..kan3.hehe.khamis mlm ni da gerak balik kl la weh..

saRa k3c!k said...

en bhai yg cool :)

thanks..kalo cntek trylah buat.msti lagi cntek

MizJelita said...

alaaa kira xleh la p kenduri fat nanti?huhu hahahah...t aku tlg p blah dua2 blah pgantin naa..fat dan cain skali.haha :P

Sally Yatiey said...

Kreatifnyaaaaa :D hehe

saRa k3c!k said...

miz jelita...

tgok camana kalau xda apa2 program aku cuba balik..

sally :)...
thanksss a alot :) . cubalah buat :)

wan ibnu wan said...

creative and cute :)

saRa k3c!k said...

wan ibnu wan...
cute ke? hehe..tengkiu2..so, abg wan nak yg mana? pilih2..haha. terharu sehh abg wan jenguk blog ni..

✿Lady Ainaa✿ said...

pandainye buat!!!! ena tahu nk membancuh tp xreti nk membentuk.. jeles2!!! nk teror buat gak.. huaaaaaaaa

saRa k3c!k said...

@lady ainaa :)

hehehe..tengkiu2.jangan puji banyak2 nati kembang semangkuk,haha. try lah buat..x susah pon.yg buanga rose tu nak cantek bentuknya buat inti dalam dia dulu..pastu wat kelopak satu2..:) kalo dah buat nati pm me okey:)

Fatin Athirah said...

Cantik, buatkan kami satu..hehe :)

saRa k3c!k said...

kak fatin athirah...

hehe..bole2.. :)

Rama Wijaya said...

Assalaamu'alaikum. (^_^)wow...sangat-sangat suka,saya dah tak nak balek sekali kunjung kat blog Cik Gu punya.Saya ni baru nak belajar Blogger bolehlah kiranya Cik Gu ajar saya cemana nak buat blog yang cantik and comel ni...ok Terima kasih atas semua ilmu yg sangat bermanfaat ini...