Wednesday, November 22, 2017

Japanese Cotton Cheesecake

Assalamualaikum..hai kome :)

sebetulnya aku bukanlah orang yang selayaknya nak update resepi bagai ni. tapi apa salahnya kan . memandangkan haritu time rajin membaking  pakat dok mintak resepi, dan memandangkan blog ni pon lama tak bercerita..so, share sinilah . :)



terliur tak ? haha.. saja up gamba dulu. Act ni kek pertama kali buat.

Allright. 

Bahan-bahan :
[A]
220 g cream cheese (resepi asal guna 250g)
50 g butter
100ml freshmilk
5 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
60 g tepung kek superfine
20g tepung jagung
garam secubit

[B]
140g gula
5 biji telur putih 
3/4 sdk jus lemon *tanak letak dah pon takpe
1/4 sdk tartar

JOm masak!
1- cairkan cream cheese dan butter dan susu dengan teknih double bloiler. Kemudian sejukkan.
2- Pukul kuning telur, then masukkan dalam adunan cream cheese tadi, kacau sebati.
3- Ayakkan tepung, masukkan dalam adunan tadi sikit demi sikit, kacau sebati. Pastu masukkan garam , jus lemon, kacau sebati, ketepikan jap.Siap bahan A.
4- Now kita nak buat meringue. So pukul putih telur sampai buih, then tambah tartar, masukkan gula sikit2, pukul lagi sampai bertanduk n bila korang tebalikkan bekas tu dia tak jatuh. ha jadi dah la tu. nak buat ni make sure telur putih takde campur sikit pon dgn telur merah eh. kang tak jadi la tanduk tu. tapi jgn terlalu lama sgt pulak pukul. OK .Setel bahan B.
5- Next campur adunan bahan A dan bahan B tadi. kaup balik rata sampai sebati.
6- Tuang dalam loyang.Upss, sebelum tu griskan bawah loyang, bawah dan tepi salut dgn kertas baking supaya nati kek dah masak senang dan angkat bawa keluar. Kalau takde ketas baking boleh je guna kertas A4 putih n griskan dgn butter.pon boleh.
7- Bakar 170C , 1 jam. jgn lupa panaskan dulu oven sebelum tu dlm 10 minit. 

OK Setel . Selamat Mencuba:)

Sebenarnya resepi ni ada yang aku dah olah sesikit ikot citarasa aku dan orang2 di sekeliling. nak cheese lebih la. cheese kurangkan sikit lah. macam2 lah depa. tapi takpa, cooking is the way to love others :) . haha. so, pengalaman aku bila kita kurangkan cheese tapi bahan lain sama, teksturnya akan jadi ala-ala span. lagi2 kalau kita makan panas2. mak aku suka camtu. sebab dia tak makan cheese2 bagai ni tapi bila cheese dia kurang dan jadi ala-ala kek span dia suka pulak. haha. tapi biasanya kita nak tekstur dia gebu, padat. so biasanya lepas masak masukkan dulu dalam peti ais. aku biasa masak malam, then esok baru makan. semalam la sejukkan. korang akan nmpk beza tekstur dia dgn baru2 lepas masak.




Once again, selamat mencuba guys !

eh. thanks jengah baca :)





No comments: